Een marktkoopman in New York moest huilen toen hij hoorde hoeveel een banaan die hij voor 25 dollarcent had verkocht opleverde bij een kunstveiling.

De banaan die de 74-jarige immigrant Shah Alam vorige week woensdag verkocht in zijn fruitkraampje in Manhattan werd kort daarna voor 5,2 miljoen dollar plus 1 miljoen dollar veilingskosten verkocht bij veilinghuis Sotheby’s iets verderop, als onderdeel van een absurdistisch kunstwerk.

“Ik ben een arme man”, zei de nauwelijks Engels sprekende Alam geschokt tegen The New York Times toen hem dat werd verteld. “Ik heb nog nooit zoveel geld gehad. Ik heb nog nooit zoveel geld gezien.”

De oorspronkelijk uit Bangladesh afkomstige weduwnaar deelt met vijf andere mannen een kelderappartement in The Bronx, werkt 12 uur per dag op straat en verkoopt zijn bananen voor 35 dollarcent per stuk of vier voor 1 dollar. Van de eigenaar van de kraam krijgt hij 12 dollar per uur betaald.

Zijn stukje fruit was onderdeel van het kunstwerk Comedian van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, waarbij een banaan met ducttape aan een muur wordt vastgeplakt. De Chinese cryptomiljardair Justin Sun had daar vorige week 6,2 miljoen dollar voor over.

Sun schrijft in een e-mail aan The New York Times geraakt te zijn door de reactie van de bananenverkoper. “Zijn rol in dit kunstwerk mag niet onderschat worden”. Hij liet eerder op X weten van plan te zijn de banaan deze vrijdag op te gaan eten.

'Wie zijn de mensen die dit kopen?'

Er bestaan drie varianten van het in 2019 op een kunstbeurs in Milaan onthulde kunstwerk, dat bestaat uit een banaan, een rol ducttape, instructies om het object in elkaar te zetten en een echtheidscertificaat. Volgens Cattelan is het een commentaar en reflectie op de dingen waar mensen waarde aan toekennen en moet het een kritische blik werpen op de kunstwereld.

Hij vond het dan ook fantastisch dat de banaan vorige week voor zoveel geld werd geveild: "Op deze manier wordt het werk zelfreflexief: hoe hoger de prijs, hoe meer het oorspronkelijke concept wordt verstrekt."

Alam begrijpt daar helemaal niks van. "Wie zijn de mensen die dit kopen? Weten ze niet wat een banaan is?"

Cattelan ziet in de reactie van de fruitverkoper het bewijs "dat kunst op onverwachte en hele diepe manieren kan resoneren". Maar hij trekt zich niks aan van de kritiek op het miljoenenbedrag dat er voor werd neergeteld. "Kunst lost vanwege zijn aard geen problemen op, als dat wel het geval zou zijn zou het politiek zijn."

LEES OOK: De ‘Sterrennacht’ van Van Gogh volgt een wiskundige theorie die 52 jaar later werd geformuleerd